Home » Kuinka perustan kahvila- tai catering-alan yrityksen?

Kuinka perustan kahvila- tai catering-alan yrityksen?

Moni haaveilee omasta kahvila- tai catering-alan yrityksestä ja ovatpa myös kansainväliset kahvilaketjutkin kiinnostuneita kaukaisesta ja aavistuksen piskuisesta maastamme. Mutta, jos haluaisit ihan oikeasti perustaa oman kahvila- tai catering-alan yrityksen, mistä päästä lähtisit liikkeelle? Kerromme tässä artikkelissa muutaman vinkin.

Kahvila- tai catering-alan yrityksesi liiketoimintasuunniltelma luo pohjan koko toiminnalle

Kun alat suunnitella omaa kahvila- tai catering-alan yritystäsi, on tärkeää luoda sille hyvä liiketoimintasuunnitelma, joka luo toiminnallesi pohjan ja on kaiken A ja O. Ellet osaa luoda suunnitelmaa itsenäisesti ja jos yrittäjän maailma tuntuu suurista haaveistasi huolimatta melkoisen vieraalta, kannattaa harkita yrittäjäkurssille osallistumista.

Suunnitelmassa on hyvä miettiä mahdollisimman tarkkaan millaisia palveluita ja tuotteita ajattelit asiakkaille tarjota. Erityisen tärkeää on miettiä, kuinka aiot erottua joukosta. Ehkäpä voisit perustaa kahvilasi jonkin tietyn teeman varaan ja houkutella näin kyseisestä teemasta kiinnostuneita asiakkaita.

Esimerkiksi kissakahvilat tuntuvat olevan suurimmissa kaupungeissa täyteen buukattuja ja löytyypä ainakin Tampereelta pupukahvilakin, jonka pupuhuone tuntuu olevan asiakkaiden suuressa suosiossa. Kaikillla ei ole mahdollisuutta hankkia omaa lemmikkieläintä, mutta kaipuu eläinten pariin on niin suuri, että tällainen toiminta voi olla yllättävän kannattavaa. Jos siis pidät sekä eläimistä että haaveilet omasta kahvilasta, voi tässä olla potentiaalia kehitellä muista erottuvaa liiketoimintaideaa. Ehkäpä marsukahvila voisi olla seuraava pankin räjäyttävä idea? Tai kenties voisit tarjoilla suussasulavia herkkujasi kahvilassa, joka muistuttaa eksoottista viidakkoa eksoottisine eläimineen?

Arvioi realistisesti kahvila- tai catering-alan toimintasi tuottamismahdollisuuksia

Yritystoiminnan tavoitteena on tuottaa omistajalleen voittoa, joten jo suunnitteluvaiheessa on tärkeää arvioida, onko ideallasi realistiset mahdollisuudet onnistua niin hyvin, että saat työstäsi ansaitsemasi korvauksen ja tulet kivasti toimeen. Maksuttoman yritysneuvonnan hyödyntämäinen on viimeistään tässä kohtaa suositeltavaa. Kokenut konkari osaa nimittäin arvioida yrityksesi mahdollisia tuloja ja menoja aivan toisenlaisesta näkökulmasta kuin sinä, jota omat haaveesi yritystoimintaasi kohtaan saattavat sumentaa siten, että näet menestysmahdollisuutesi kenties vähintäänkin vaaleanpunaisten silmälasien läpi.

Esimerkiksi ihmisten taloudellisen tilanteen ollessa heikko kahvilassakäynnit ovat monella ensimmäinen asia, josta aletaan säästää. Jos siis edessä on nähtävillä lama tai muu taloudellinen taantuma, kannattaa harkita monta kertaa, saako kahvilasi tai catering-alan yrityksesi varmasti riittävästi asiakkaita ja ovatko nämä asiakkaat edes sen verran maksukykyisiä, että toimintasi on kannattavaa.

Tutustu kilpailijoihisi

Arvioi myös lähialueella olevia kilpailijoitasi sekä sitä, kuinka voit erottua joukosta positiivisella tavalla. Kilpailijoihin tutustuminen kannattaa, jotta tiedät, kenen kanssa kilpailet asiakkaista ja mitä kilpailijoillasi on tarjottavana. Kun tiedät tämän, voit saman tien miettiä, mitä voisit tehdä kilpailijoitasi paremmin.

Valitse toimipaikkasi huolella

On myös tärkeää valita toimipaikka hyvin – ainakin kahvilatoiminnan osalta. Keskustassa kahvilatilojen vuokraaminen saattaa olla todella kallista, mutta toisaalta siellä myös liikkuu runsaasti ihmisiä, joiden kahvihammasta saattaa alkaa kolottaa vaikkapa kesken shoppailun. Keskustassa saatat tavoittaa myös esimerkiksi turisteja helpommin kuin kaupungin syrjäisillä kujilla, joille turistit eivät juurikaan eksy. Toimipaikkaa valittaessa kannattaa kuitenkin aina laskea mihin itsellä on oikeasti varaa ja millaiset tilat tuovat parhaan tuottosuhteen. Edullisin paikka ei välttämättä ole suinkaan se paras valinta, mutta sama koskee myös kalleinta vaihtoehtoa.