Home » Luksuskahvien maailma

Luksuskahvien maailma

Monet suomalaiset nauttivat kahvia joka päivä, mutta tiesitkö, että maailmalta löytyy myös sellaisia luksuskahveja, joiden päivittäinen nauttiminen tulisi kovin kalliiksi? Kerromme tässä artikkelissa muutamista luksuskahveista. Ensimmäiseksi esittelemme harvinisen panamalaisen luksuskahvin, jonka nimi on Elida Natural 803 ja tämän jälkeen kerromme kahvista, joka on valmistettu kakasta. Kerromme myös millaisia eettisiä ongelmia viimeksi mainittuun kahvilajiin liittyy ja kuinka joissakin maissa ollaan valmiita uhraamaan eläinten hyvinvointi, kunhan niiden avulla vain saadaan mahdollisimman korkeaa taloudellista hyötyä.

Panamalainen luksuskahvi Elida Natural 803 on harvinainen tuttavuus

Eräs luksuskahveista on niin harvinaista, että siitä joutuu pulittamaan melkein 70 euron verran per kupillinen. Jos tätä kahvia joisi joka päivä suomalaisten tyypilliseen kahvinjuontitahtiin, olisi lasku melkoinen. Toisaalta tätä kahvia ei ole edes tarjolla ihan jokaiselle. Kyseessä on todellinen harvinaisuus, sillä Yhdysvalloista kahvia löytyy ainoastaan 80 kupillisen verran – ja nyt puhutaan koko Yhdysvalloista! Jos erikoiset ja uniikit kahvit kiinnostavat sinua, saattaisi tämä kahvi olla juuri sopiva tuttavuus sinulle.

Kyseessä on panamalainen luksuskahvi, jonka nimi on Elida Natural 803. Kahvia on tarjoiltu Kaliforniassa sijaitsevassa Klatch-kahvilassa, jota kahvila hankki 4,5 kiloa. Tästä määrästä on mahdollista valmistaa ainoastaan 80 kahvikupillista. Kahviin ei ole tarkoitus lisätä sokeria tai maitoa, vaan kahvi juodaan sellaisenaan.

Joisitko kakasta valmistettua kahvia?

Ajatus kahvista, joka on valmistettu kakasta, tuntuu ensikuulemalta aika hurjalta eikä välttämättä houkuttele makunystyröitä. Vielä oudommalta tilanne saattaa kuulostaa, kun kuulet, että kyseessä on itseasiassa luksuskahvi.

Tämä kakkakahvi valmistetaan käyttämällä sivettieläinten kakkaa ja kahvia pidetään tällä hetkellä melkoisen muodikkaana valintana. Toisaalta myös soraääniä on kuultu eläintensuojelijoiden suunnalta. Kahvintuottajien on jo nyt todettu kohdelleen huonosti sivettieläimiä saadakseen kerättyä niiden arvokasta kakkaa talteen.

Sivettikissa on siitä erikoinen, että se käyttää ravinnokseen kahvimarjoja. Sen suolisto pystyy sulattamaan kahvimarjojen hedelmälihaa, muttei papuja, jotka kulkeutuvatkin läpi sivettikissan suoliston. Tästä seuraa se, että sivettikissan ulosteista on ollut mahdollista poimia sulamattomia kahvipapuja. Näistä pavuista keitetty kahvi on maultaan makeahkoa.

Tätä kahvia ei saakaan ihan joka paikasta. Esimerkiksi Harrods-tavaralosta sitä on kuitenkin saanut. Kyseisessä tavaratalossa kahvi maksoi 30 euroa per 50 grammaa. Kilohinta oli siis 600 €. Nykyisin sivettieläinkahvia ei kuitenkaan enää saa Harrodsistakaan, sillä tuote on poistettu tavaratalon valikoimista. Aikaisemmin myös Stockmann myi kyseistä kahvia noin 300 euron kilohintaan.

Eläintensuojelijat ovat olleet huolissaan juuri siitä, että koska kahvi on niin kallista, ovat kahvintuottajat valmiita epäinhimillisiin tekoihin saadakseen tuotettua mahdollisimman paljon tätä kallista kahvia. Kahvia on jopa väärennetty ja kahvintuottamisen vuoksi eläimiä on kohdeltu välinpitämättömällä tavalla. Erityisesti Filippiineillä sekä Indonesiassa eläimiä on pidetty pienissä häkeissä ja pakotettu ne kahvimarjojen syöntiin. Maailmalla on käytetty muitakin eläimiä kahvin tuotannossa papujen jalostajina ja onpa vastaan tullut sellaisiakin tilanteita, joissa norsut on jalostettu tähän tehtävään.

Vaikka tämä kahvi onkin ollut trendikäs ja vähintäänkin mielenkiintoinen vaihtoehto kahvien maailmassa, ei se välttämättä ole kovin eettinen valinta. Onneksi monet nykykuluttajat ovat yhä enenevässä määrin tietoisia eettisestä ja vastuullisesta kuluttamisesta ja tämä saattaakin auttaa siinä, ettei kahvin tuottaminen, toivottavasti, ole enää jatkossa kannattavaa, jos se tehdään eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Tällä hetkellä eläintenoikeudet ovat kovasta esillä ja soisi niiden pystyvän vaikuttamaan myös epäinhimilliseen kahvintuotantoon. Jos siis haluat kokeilla jotakin luksuskahvia ja vieläpä sellaista, joka poikkeaa runsaasti tutusta ja turvallisesta Kulta Katriinasta, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja.